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Questions 1-4 originated at the 06/24/09 PPA Meeting. These are the answers, as provided by the OFM LRO 
Office.  

Questions 5-8 are bonus questions that were provided by LRO as an additional resource (questions that had 
come directly to LRO). Note: #5 includes some clarification forwarded from Dept. of Agriculture, however the 
example was provided to Agriculture directly from LRO. 

Questions 9-10 are additional questions on HRMS processes; responses are from Department of Personnel. 
 
1. Question: Employees are required to use all of their leave before they can start using shared leave, 

including their personal holiday. Does this same rule apply for the new personal leave day? 
 
Response: Some collective bargaining agreements (CBA) require shared leave recipients to exhaust all 
forms of paid leave, depending upon the qualifying reason, prior to using shared leave. The new personal 
leave day is included as a form of paid leave. Check applicable agreement(s) as contract language 
differs. For example, refer to WFSE general government Section 14.8. 
 

2. Question: Will users of OFM’s Time Management System (TMS) need to create a new leave type? 
 
Response: OFM is in the process of creating a new leave type within TMS for the personal leave day. A 
communication will be sent to agencies once the programming is complete. 
 

3. Question: If an employee notifies their supervisor in June they will resign effective July 31st, is the 
employee eligible to use a personal leave day in July? 
 
Response: If the employee has been continuously employed for four or six months, depending upon the 
contract, they are eligible to use their personal leave day during the month of July. An employee’s notice 
of resignation does not affect eligibility. 
 

4. Question: If an employee begins state employment June 1, when are they eligible to use their personal 
leave day? 
 
Response: An employee is eligible to use their personal leave day after four or six months of continuous 
state employment. An employee that begins state employment on June 1 is eligible to use their personal 
leave day on either October 1 or December 1, depending upon the applicable CBA. 

 
Additional questions provided by LRO: 
 

5. Question: Regarding employees who work eight-hour days one month and then work ten-hour days the 
next.  If an employee uses four hours of their personal leave day for a domestic violence issue when they 
are on eight-hour days and then they go to ten-hour days and want to use the rest, do they get four or 
five hours as the remainder? 
 
Response: Given the employee used a half-day on their eight-hour day, the employee could use the 
remainder as a “half-day” of their ten-hour day. In this example, the employee could use five hours of 
their personal leave day. 
 
Clarification provided by LRO to Dept. of Agriculture, forwarded to PPA by Dept. of Agriculture: 
 

“Whatever percentage of their shift an employee took already for the other allowed reasons, that’s 
the percentage they get of the shift they are on when they take the rest. 
 
Example: 
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Employee on 10-hour days takes a total of 5 hours of their personal leave day or personal holiday 
for the other allowable reasons per contract. That’s 50% of their shift at that time. 
 
Four months later they are on 8-hour days and they want to take the rest of their leave or holiday 
day. Since they took 50% of their 10-hour shift earlier, they get 50% of their current 8-hour shift 
now, so they get 4 hours.” 

 
6. Question: For part-time employees, do they only have to be employed for four or six months, depending 

on the CBA, in order to be eligible to use a “pro-rata” personal leave day? 
 
Response: An employee is eligible to use their personal leave day after four or six months of continuous 
state employment. 
 

7. Question: When do Seasonal and On-Call employees become eligible to use a personal leave day? 
 
Response: An employee is eligible to use their personal leave day after four or six months of continuous 
state employment. 
 

8. Question: If, after  five months of continuous state employment, an employee transfers from one agency 
where the CBA requires six months of employment to another agency with a CBA that requires only four 
months of employment, can an employee use a personal leave day upon arrival to the new agency? 
 
Response: In this example, an employee is eligible to use their personal leave day upon arrival to the 
new agency. Accordingly, if after five months of continuous state employment, an employee transfers 
from one agency where the CBA requires four months of employment to another agency with a CBA that 
requires six months, the employee becomes ineligible to use their personal leave day until the sixth 
month. 
 

Additional Q&A as provided by Department of Personnel: 
 

9. Question: If an employee has been continuously employed and is eligible to take their personal leave 
day but is going to leave state service before HRMS is able to accept the leave entry, what absence type 
should be used in lieu of the personal leave day so the employee does not pay medical aid on a day they 
are not at work? 
 
Response: We did anticipate the question about what to do if the employee wants to take the leave prior 
to September 1 in the 6/22 communication.  Essentially, we suggested that agencies temporarily use 
vacation or some other type of eligible leave if they have that situation and then change it to the correct 
absence type when the absence type is available in September. 
 

10. Question: Is there going to be instructions or communications sent to agencies on how to make the 
quota correction after the employee is terminated and the system is available to accept the personal 
leave code? 
 
Response: Because this is an absence type that agencies would need to enter, they just need to change 
the absence type in CATS. The Personal Leave Day quota for employees who have the correct Date 
Type (as described in the communication) will be created by DOP around the 1st of September (see 6/22 
communication on this subject). No quota correction should be needed. If the employee did not have that 
date type and an agency needs to create a quota correction, they could see the instructions for 
maintaining quota. 
 
If the employee is terminated, they can still do absence changes in CATS for the terminated employee as 
long as the effective date falls within the period in which the employee was active. There are no special 
instructions…this is within normal procedures for making retroactive time entry changes. 


